Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2007 20:24 - Уикенд по френски в Будапеща
Автор: sophie Категория: Туризъм   
Прочетен: 7856 Коментари: 11 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Докато живеех във Виена ми беше много лесно да пътувам - всичкo е на един уикенд разстояние, както се казва. Така един уикенд решихме с милата ми французойка да посетим Буда и Пеща. Емили според мен има някакви немски черти на характера - по-организиран човек от нея няма! За два дни ровене из нета беше резервирала билети за автобус, хостел в унгарската столица и начертала маршрут със забележителности.
Съгласна съм, че трябва да сме организирани, когато имаме малко време и много неща за виждане, но моята философия за почивките предполага поддаване на импулси - правя, каквото ми се прави - тук и сега.
След ужасяващо ранното ни ставане и приказките в автобуса, пристигнахме в Будапеща и се отправихме към хостела. За щастие, аз нямам проблеми с разчитането на карти, тъй че го открихме сравнително лесно, имайки предвид, че нито една от двете ни не говори унгарски. Хостелът приличаше на уютна кооперация с вътрешно стълбище, но стаята ни беше като от преди 40 години, а банята - на етажа и с хигиена под нулевата. Такава беше и температурата на течащата вода. От червения кран имам предвид.
image
Както и да е, аз решавам, че все пак просто трябва да спим някъде тази нощ, тъй че е ок - щом температурата в стаята не беше под нулата. Само през деня обаче, както се оказа по-късно. Оставихме багажа и тръгнахме по "задачи" - първо трябваше да обменим пари (унгарците не използваха евро все още) и да хванем часовете за обиколка на Парламента. Времето беше ужасяващо студено, а ние не бяхме яли нищо, но планът си е план и трябва да се спазва. В Парламента беше страхотно, имахме си екскурзовод, който ни обясняваше всякакви дивотии, но ни заведи и на разни интересни места, на които при тази охрана никога не бихме стъпили сами.
image
Стояхме в сградата повече от час и половина, но си струваше, беше страхотно. Това е таванът на една от залите:
image
След разказите от историята на Унгария, която аз не познавам толкова добре, минахме през тайните места за пушене, където според екскурзоводката ни власниците се наговаряли как да гласуват, и стигнахме до заседателната зала, която блестеше:
image
След топлинката и забавлението с разни луди американци в тази прекрасна сграда, ние излязахме обратно навън и продължихме обиколката си към другата страна на реката. Май вече споменах колко беше студено, съответно туристи почти нямаше. Преминахме смеейки се през моста с нечовешки трафик, покрай гледката на плуващи късове лед по Дунава, едва виждайки Парламента през сгъстения зимен въздух.
image
От другата страна на реката ни очакваше едно превозно средство, което идея си нямам как се казва на български :( - то е нещо средно меджу лифт и трамвай, да речем почти вертикален трамвай :) С това чудо се качихме до билото на хълма, защото нямахме особено желание да катерим стълби, предвид предстоящата програма.
image
Разгледахме двореца и двора му, където освен задължителните фонтани и паметници, аз открих и прозорци като на Спящата красавица. Гледката към другата част на града беше впечатляваща, и като изключим, че умирахме вече от студ и глад, всичко беше чудесно. Продължихме към най-известната катедрала - Свети Стефан,  и Halaszbastyar, което на мен ми прилича на декор за филм на Дисни:
image

image
Моята мила екскурзоводка-французойка не обърна никакво внимание на предложението ми да влезем поне за малко някъде да се стоплим или да сложим някой залък. Планът си е план, както тя обичаше да казва. Имаме само два дни, за да разгледаме Будапеща, и въпреки че очите й непрекъснато сълзяха от студа и вятъра, тя не се поддаде на еретичната мисъл да загубим ценно време за ядене. Разгледахме почти целия стар център, вече съм забравила какво точно видяхме, но Буда вече познавам добре. Имаше една много интересна църква, бомбандирана през Втората световна, от която беше останала само едната страна - изглеждаше много внушително, стоейки там самичка. Както при всяко нещо, и тогава моето търпение беше възнаградено - около 19ч Емили разреши (понеже беше вече тъмно) и седнахме в един ресторант - на топло, и пред голяма чиния с вкуснотии и голяма унгарска бира. Много бях щастлива. Ама мнооого. Спах като къпана в онзи хладилник, наречен хостел.
Неделята беше също подредена - хапнахме набързо, успях цяло кафе да взема и тръгнахме. Първо доразгледахме каквото не бяхме видели от списъка за Пеща предишния ден. Не се шегувам за списъка - наистина имахме must-see-list. След това отидохме в галерията - творби на Гоя, Ел Греко и Веласкес гостуваха. Успяхме да влезем като студенти за 15 евро, което е двойно по-малко за същото във Виена. Нямаше как да си изпуснем шанса. Видях за първи път в живота си и истински мумии, беше потресаващо - толкова енергия за няколко часа събрах.
image
След изложбата, заради която закъсняхме с графика, успяхме да видим още няколко двореца и други забележителности в Пеща. Бях закусвала и психически подготвена за дълго вървене и голямо мръзнене, но Емили явно не издържа. Отидохме в един от прочутите минерални басейни. За никакви пари два часа се наслаждавахме на горещата вода и на ледения въздух над нея. Температура на водата - 35, на въздуха - минус 15. Щастие, пълно.
image
След този тотален релакс нямаше как да продължим нормално плана. Отдадохме се на сладки приказки, хубава храна и чайове с едни унгарци, които бяха доста впечатлени от двете "австрийки" (ние си говорим на немски с Емили). Тя се отпусна съвсем и теорията за отворените южни (аз) и затворените северни (тя) хора останаха на заден план. Почти тичайки успяхме да си хванем автобуса и да се приберем обратно във Виена. Един прекрасен уикенд. По френски, но в Будапеща все пак.
image
Последен поглед към Дунав в Будапеща. Засега.


Тагове:   Будапеща,   уикенд,


Гласувай:
1



1. eldorado07 - :))
26.05.2007 20:24
:))
цитирай
2. dana55 - БЛАГОДАРЯ ТИ!
26.05.2007 21:41
Отдавна искам да видя Будапеща...
цитирай
3. tessy - онова нещо дето казваш
26.05.2007 21:58
като лифт и трамвай, тук в Италия се казва фуниколаре :), и аз за първи път видях такова.
Поздрави, хубав пост... чуден!
цитирай
4. side - ..........
26.05.2007 22:57
Будапеща е страхотен град. Въпреки неудобствата и "плана", усещам че добре си си изкарала там... До следващия път...
цитирай
5. анонимен - Това чудо
27.05.2007 06:38
се казва фуникуляр.
цитирай
6. estrella - Ех,
27.05.2007 08:05
тая Будапеща:)
цитирай
7. sophie - Фуникуляр
27.05.2007 12:50
Така каза и Емили, че се казва, но аз определено не смятам, че това му е българското име. Не че можем да имаме име за нещо, дето нямаме. Аз за първи път го видях в Залцбург. Иначе да, "планът" ми идваше в повече, но си изкарах страхотно :)
цитирай
8. анонимен - Колко пъти се споменава за ядене в ...
28.05.2007 11:18
Колко пъти се споменава за ядене в разказ от има-няма 1 страничка за град като Будапеща? - Аз преброих 6.
Що не си стоя във Виена да се тъпчеш с вюрстхени, ами си тръгнала по света?
цитирай
9. sophie - е, храненето си е основна част от ...
28.05.2007 12:12
е, храненето си е основна част от опознаването на националните кухни и света, според мен ;)
а вюрстени ям с кеф, където и да е :)
цитирай
10. анонимен - я ги спри тези анонимни, стига са те ...
28.05.2007 12:20
я ги спри тези анонимни, стига са те тормозили!!!
цитирай
11. анонимен - :))
28.05.2007 12:21
:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sophie
Категория: Туризъм
Прочетен: 256337
Постинги: 20
Коментари: 196
Гласове: 355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол