Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.09.2015 10:47 - Великата птица на Свободата
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 5121 Коментари: 10 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Едва сега разбрах напълно смисъла на удивителната притча, която ми разказа моят дядо преди 30 години.


image

  Отдавна в древни времена в страната на птиците на власт дошъл тиранин и нямало спасение и пощада за нито едно пернато същество. Измъчените до крайност поданници накрая се събрали на тайно съвещание. На съвещанието, от всяко ято дошла по една птица и общо се събрали 30 птици. Съвещавайки се те решили да намерят великата птица Симург, способна да свали от власт тирана.

image


Навсякъде полетели птиците, достигнали всяко кътче на този свят, но никъде не намерили Симург. Накрая долетели до брега на река с чиста и прозрачна вода. Изнемогвайки от жажда всичките 30 птици изведнъж се потопили във водата и тогава се случило чудо. В този миг, те видели отражението на великата птица на Свободата.

image
  И тогава те разбрали, че всички тези странствания до изнемога и испитания, закалили тяхното единство и самите те се превърнали в Симург. От този миг за тях нямало страшен тиран, дори и всички земни тирани да се изправят срещу тях. Не минали и няколко дни и птиците унищожили угнетителя си.
Според езика на поетите изразът "да видиш Симург" означава - да осъществиш несбъдната мечта. Самото име Симург от персийски означава 30 птици. Разказаното за птиците се отнася за народа. Народът не познал себе си като единно цяло и не съединил своите усилия в борбата за свобода е обречен на вечен живот във вериги. Единствено самопознанието, самоопределението и самореализацията може да доведе един народ до желаната свобода. Този път е много дълъг, но знай внук мой, само дългият път води до желаната цел, кратките пътища са опасни.
Галип Акаев
~~~

"Езикът на птиците" е алегорическа поема написана от Алишер Навои около 1499 г. Алишер Навои е средноазиатски тюркски поет, философ суфист, държавен деятел в тимуридски Хорасан. Писал своите произведения под псевдонима Навои, което означава -  мелодичен. Неговото творчество е стимул за развитието на тюркската литература и специално на литературния чагатайски език. Неговият наставник  Абдурахман Джами споделял : " Макар той да беше тюрк, а аз персиец, двамата бяхме близки един с друг".

В поемата на Навои ,Симург е едновремено далеч и близо, но най-близо е до собствената си душа, отделянето от която води до смърт. Да се приближиш към съвършенната птица без труд и страдания е невъзможно. Пътят към Симург минава през седем долини : на Търсенето, на Любовта, на Познанието, на Безразличието, на Единението, на Тревожността, на Себеотрицанието.


Източници:
http://www.newacropol.ru/
Алишер Навои

 




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Благодаря, Сирме!
03.09.2015 06:09
"Народът не познал себе си като единно цяло и не съединил своите усилия в борбата за свобода е обречен на вечен живот във вериги. Единствено самопознанието, самоопределението и самореализацията може да доведе един народ до желаната свобода."

цитирай
2. syrmaepon - И аз благодаря, Тота!
03.09.2015 09:25
В този ред на мисли обвиненията, кому дължим тежката си участ, няма да ни помогнат за нищо. Просто трябва да изберем един път и да го следваме заедно, подкрепяйки се взаимно.
цитирай
3. atil - Сенмурв - много древен персонaж от ...
05.10.2015 08:58
Сенмурв - много древен персонaж от древнобулгaрскaтa митология. Имa го зaимствaн и в Библиятa и в митологиятa нa светa дори. Тук е пaк в изворен вaриaнт, което пaк докaзвa, че кaвкaзците сa чaст от древнaтa диaспорa. В Стaрa Великa Бългaрия и после във Волжкa имaло един известен aул Сеннa. Имaм някъде зa тaзи птицa зaписaно...
цитирай
4. lyuliak - браво!
25.11.2015 10:46
невероятна притча
цитирай
5. lyuliak - да
25.11.2015 10:46
syrmaepon написа:
В този ред на мисли обвиненията, кому дължим тежката си участ, няма да ни помогнат за нищо. Просто трябва да изберем един път и да го следваме заедно, подкрепяйки се взаимно.

цитирай
6. syrmaepon - Да, красива и истинска Благодаря!
26.11.2015 09:57
lyuliak написа:
невероятна притча

цитирай
7. ard - Това ми хареса и мисля, че е вярно
26.11.2015 17:05
''Да се приближиш към съвършенната птица без труд и страдания е невъзможно. Пътят към Симург минава през седем долини : на Търсенето, на Любовта, на Познанието, на Безразличието, на Единението, на Тревожността, на Себеотрицанието.''

Поздрави
цитирай
8. atil - Всъщност във вторичните и вулгa...
26.11.2015 22:22
Всъщност във вторичните и вулгaризирaни култури и религии, произлезли от древното тенгриaнство, тaкивa кaто зороaстризмa нaпример, този персонaж го извличaт от летящaтa мишкa - Кузге. Изобрaзявaт я кaто грифон с кучa или овнешкa глaвa и т.н. Мaкaр че грифонa имa съвсем другa роля - нa посредник в тенгриaнството. В тенгриaнството тaзи Мишкa е - символ нa похоттa и рaзврaтa, помощничкa нa Големия Шaйтaн - Шурaле( Aлбaстий), стaнaл прототип нa Сaтaнaтa в следвaщете религии. Когaто той създaвaл телaтa нa хорaтa, Мишкaтa долетялa до Седмото небе и открaднaлa кърпaтa зa бaня нa Синa божий Бурaн(Бури- Вълк). Тaкa Шурaле ги нaпрaвил крaсиви по негов обрaз и подобие. Сaмо че те не оживели. Целтa билa дa използвa хорaтa в борбaтa си срещу Тaнгрa, понеже му пожелaл мястото нa тронa. Тaнгрa нaучaвaйки кaкво е стaнaло, зa нaкaзaние лишил Мишкaтa от крилaтa и. A зa хорaтa нaловил души- птици и те оживели. Но остaвил телaтa им смъртни. Тaкa след време те се връщaли при глинaтa от която били нaпрaвени и при Шурaле a душите, които били безсмъртни излизaли нaгоре при Тaнгрa.
По- късно Кузге я считaли зa символ нa женскaтa свободa, но
товa е при вторичните и вулгaризирaни култове.
Сенмурв в тенгриaнството имa друг прототип и източник и роля.
...
Зa този много вaжен aлп стaвa думa. Той се aсоциирaл и кaто птицaтa нa щaстието и свободaтa. Гaрвaнa - Кaргa. Тук съм пропуснaл дa нaпишa и товa име. Чествa се нa 25 декември. Освободил хорaтa от тирaниятa нa злите духове, които изгрaдили стенa срещу Слънцето и искaли дa погубят хорaтa.
http://atil.blog/history/2012/01/15/drevnobylgarskata-mitologiia-2-chast.883333
цитирай
9. atil - Ето тук се рaзкaзвa зa Нaрдугaн - ...
26.11.2015 22:24
Ето тук се рaзкaзвa зa Нaрдугaн - Роденият от Слънцето. Приемaл обрaзa нa фaнтaстичнaтa птицa Сенмурв:
"...Духът на светлината Мардукан/Нардуган/”Роден от Слънцето”. Той бил син на Ута и Туран, възприемал се във вид на дракон със змийска опашка-Атряч или Барадж, фантастичната птица Сенмурв-Симбир и гарвана Карга. Затова го наричали още Бирули, Атряч, Барадж, Симбир и Карга. .."
http://atil.blog/history/2012/04/16/egipet-dar-na-reka-nil.940744
цитирай
10. syrmaepon - Благодаря за положителните ком...
27.11.2015 09:35
Благодаря за положителните коментари!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1437262
Постинги: 615
Коментари: 2098
Гласове: 6234